Overspisning – en vaskeægte spiseforstyrrelse

Overspisning som spiseforstyrrelse
Af en eller anden grund, måske fordi vi generelt lever for usundt/ubalanceret og overvægt i samfundet er nærmere reglen end udtagelsen, ses de der vejer for meget, ofte som folk vi kan tillade os at have en fordomsfuld mening om. De ses som mennesker der har mistet kontrollen, som burde praktisere lidt viljestyrke og tage sig sammen. Den gængse holdning jeg ofte hører er at overvægt er folks egen skyld, hvorimod anoreki, bulimi, misbrug og afhæninghed nærmere ofte opfattes som en ekstern tilstand. 

Jeg var selv overspiser. Tro mig, det er en meget ægte spiseforstyrrelse. Jeg kunne ikke rumme de store mængder mad og ubehaget der fulgte med, både emotionelt og fysisk. Bortset fra afslutningen, som i mit tilfælde endte med en finger i halsen, var dét der foregik forud for – og under en binge-episode  ikke meget anderledes end det de fleste overspisere oplever.  Med forbehold for præferancer og variation naturligvis.

Jeg vil gerne appellere til at vi udviser lidt mere medfølelse over for alle der kæmper med overvægt og overspisning. Sandsynligheden for de har prøvet at lukke munden og lette røven er stor og nej de kan ikke bare tage sig sammen – hvis det var så let, ville de formentlig ikke være overvægtige til at begynde med.

Er du spiseforstyrret eller spiseforvirret? Test dig selv her

Written by